ב-2021 נדמה היה שלטבעונים יש הכל, בנוסף למוסריות שבבחירה שלהם, מחקר מצא שאכילת תזונה טבעונית מבוססת צמחים עשויה גם להשפיע בצורה חיובית על המצב הנפשי שלנו.
בדוח של הארגון Tracking Happiness, שפורסם באמצע 2021 והכה גלים רבים, נמצא כי צורכי תזונה טבעונית נהנים מרמה גבוהה יותר של אושר מאשר אוכלי בשר ופסקטריונים.
עוד נטען בדוח כי לאנשים מאושרים יותר יש סיכוי גבוה יותר לאכול 100% תזונה טבעונית בעתיד. אז מה יש בטבעונות שמשפרת את הפסיכולוגיה שלנו ואיך אנחנו יכולים להשתמש באוכל כדי להגביר את מצב הרוח שלנו לטווח ארוך?
מה נבדק במחקר?
Tracking Happiness ביקש מ-11,537 אנשים בארה"ב לעקוב אחר מצבי הרוח שלהם ושאלו לגבי התזונה שלהם. התוצאות קובצו לאחר מכן לארבע קטגוריות: טבעוני, צמחוני, pescatarian ואוכלי בשר.
טבעונים דיווחו על דירוג אושר גבוה ב-7% מאשר אוכלי בשר, שירדו מתחת לדירוג הממוצע של 6.90.
מעניין שהמחקר הצביע על כך שלא רק שהתזונה המבוססת על הצומח גורמת לאנשים להיות מאושרים יותר – אנשים מאושרים יותר נוטים יותר להפוך לאוכלי תזונה מבוססת על הצומח.
מתוך 8,988 אוכלי בשר שנבדקו, אלו שדיווחו על דירוגי האושר הגבוהים ביותר היו בסבירות גבוהה יותר לאמץ תזונה טבעונית מלאה בעתיד.
עד כמה אפשר להסתמך על מחקרים בנושא תזונה טבעונית?
למעשה, זה לא המחקר הראשון שמוצא תוצאות דומות, אולם יש גם מחקרים שמעידים על תוצאות הפוכות, אז מה נכון?
לגבי המחקר האחרון שציינו, טבעונות קשורה כיום לזהות חברתית רחבה יותר הקשורה לחסד, חמלה וצדק חברתי.
כל אלו יכולים לתרום לכך שטבעונים ירגישו יותר מרוצים מבחירותיהם בחיים, ובכך לשפר את ההערכה העצמית והאושר שלהם.
צריך בעיקר לזכור שהמחקר הזה מבוסס על מה שאנשים דיווחו – וכדי לקבל ראיות מדעיות, נצטרך מחקר קפדני יותר הכולל ניסוי מבוקר. ראוי לציין גם שהמחקר הזה לא עקב אחר אנשים לאורך זמן.
מה אומרים בבריאות הנפש?
מומחים מתחום הנפש טוענים כי למרות שיש יתרונות חשובים לצריכת יותר מזונות מהצומח בתפריט שלנו, העדויות הנוכחיות מצביעות על כך שאין יתרונות ספציפיים לבריאות הנפש של צמחונות/טבעונות על פני תזונה מאוזנת ואוכלת כל.
חשוב לציין כי למרות שייתכן שמישהו שחי עם דיכאון עשוי להפיק תועלת משינוי תזונה, עבור אחרים זה עלול להחמיר את החרדות סביב האוכל וליצור לחץ נפשי נוסף.
מה היתרונות של דיאטה מבוססת צמחים לנפש?
דיאטה מבוססת צומח נמצא יעילה בשיפור מתח, דיכאון, כעס, עייפות וחרדה. היתרונות האלה מיוחסים מספר מרכיבים. נתייחס לכמה מרכיבים שמסייעים לנפש:
פיטוכימיקלים – תרכובות מיוחדות הנמצאות במזון מהצומח בלבד. הן מיוצרות על ידי צמחים ומטרתן להילחם במזיקים. פיטוכימיכלים מעלים רמות סרוטונין, מסייעים למערכת העצבים ומפחיתים דלקתיות.
פחמימות מורכבות ודגנים מלאים – מכילות כמות גדולה של סרוטונין. חסר בסרוטונין עלול לגרום לדיכאון ולנדודי שינה. לחם , פסטה ואורז – בכמויות סבירות לאורך היום יספקו רמה קבועה של סרטונין במוח.
ויטמין C – קשור ההורמונים סרוטונין ודופמין במוח ולפעילות ואחראי על הפחתת דיכאון.
נוגדי חמצון – מפירות וירקות. אלו משפרים את פעילותם של אנזימים נוגדי חמצון במוח אשר אחראים על העלאת מצב הרוח.
האם תזונה טבעונית עשויה לפגום באושר?
כמו שאמרנו, קיים מגוון רחב של מחקרים שאינם מדגימים קונסיסטנטיות בתוצאות.
ואולם, אם אחד מהמרכיבים החיוניים לגוף מוחסר מהתזונה לאורך שנים, אין מנוס מכך שהגוף יפגע, וכך גם הנפש.
חלק מהחומרים האלה פחות נגישים בתזונה טבעונית, ומי שצורך אותה צריך לעמוד על המשמר.
אנחנו זקוקים לוויטמינים B6, B12 וחומצה פולית כדי שהסרטונין ישפיע על המוח. לשם כך כדאי לאכול דגנים מלאים – לחם, פסטה ואורז.
חשוב וכדאי להוסיף לתפריט פטריות שיטאקי יבשות, שהן בין המזונות היחידים ממקור צמחי המכילים B12, וכן טמפה, מאכל אינדונזי מפולי סויה מותססים, שעשוי להכיל כמויות נכבדות של B12 בהתאם לסוג החיידקים ששימשו להכנתו.
לסיכום
דיאטה מבוססת צמחים נבחרה, בין דיאטות אחרות, לכזאת שמקדמת רווחה נפשית על ידי מגזין מתחום הפסיכיאטריה.
כדי להגיע לתוצאה טובה, חשוב לצרוך תפריט טבעוני בריא מלא ומאוזן, בניגוד לתזונה טבעונית המבוססת על מזון מוכן ומעובד.
כמו כן אנו ממליצים לעבור בדיקות דם שגרתיות כדי לוודא שלגוף שלכם יש את כל מה שהוא צריך כדי להיות שמחים.