סייטן הוא אחד מתחליפי הבשר הפופולאריים בעולם. כל מה שאתם צריכים לדעת על סייטן ומקורותיו, לרבות הקשר שלו לבודהיזם וליהדות, במאמר הזה>>
סייטן הוא אחד מתחליפי הבשר הפופולאריים בעולם. אמנם פחות מסויה, אבל בכל זאת פופולארי למדי. ניתן למצוא כיום לא מעט מוצרים בסופרים השונים בישראל, וחלקם תוצרת-יד של קהילת העבריים מדימונה – שמקפידה לצרוך את הסייטן בשגרה וגם מייצרת ומשווקת אותו במפעל שבבעלותה. כל מה שאתם צריכים לדעת על סייטן ועל מקורותיו, לרבות הקשר שלו לבודהיזם וליהדות, מחכה לכם בשורות הבאות.
אז מה זה בדיוק סייטן?
הסייטן הוא מזון שמכינים מגלוטן – חלבון החיטה. בשביל להכין אותו יש להכין בצק באמצעות קמח חיטה ולשטוף אותו היטב – עד להמסת העמילן. הוא נפוץ מאוד בקרב צמחונים וטבעונים בישראל ובעולם, והוא מהווה את אחד מתחליפי הבשר הטובים ביותר בשוק, וזאת במידה רבה בשל המרקם הסיבי והטעם הבשרני שלו, ולא פחות חשוב – אחוז חלבון גבוה – כ-25%.
מסין לדימונה
הסייטן הומצא במקור על ידי נזירים בודהיסטים סיניים, שאינם יכולים לאכול בשר, וסבלו באותה התקופה גם ממחסור בסויה, ובהמשך התפשט והפך לנפוץ באזורים נוספים במזרח אסיה – ובייחוד ביפן. הוא נפוץ כיום בקהילת העבריים מדימונה, ששומרים על אורח חיים טבעוני לחלוטין כבר שנים רבות. הם מפעילים בעיר מפעל ייצור, ומשווקים את המוצרים שלהם בכל רחבי ישראל. ייצור הסייטן בדימונה הוא עבודת-יד והוא מופק מקמח מלא אורגני.
הקשר בין סייטן לבריאות העבריים מדימונה
קהילת העבריים מדימונה ידועה ברמת הבריאות הגבוהה שבה ניחנים חבריה. למעשה, רמת הבריאות הלא-סבירה שלהם מהווה נושא למחקר מתמיד, והקהילה מהווה מוקד עלייה לרגל אליו מגיעים חוקרים שונים מרחבי העולם. בעשרות השנים שבהם הקהילה מתגוררת בישראל, טרם חלה אחד מחבריה במחלת לב, וזאת בניגוד גמור לתחלואת הלב השכיחה בעולם המערבי. חברי הקהילה גם לא חולים כמעט אף פעם במחלות נפוצות אחרות, לרבות בסרטן. רק שימשיכו להיות בריאים, כמובן.
הקשר בין סייטן ליהדות – ולדימונה
הקהילה, שאיננה צורכת כלל מזון מן החי, החלה לעשות זאת מטעמים דתיים – לפני בוא המבול בספר בראשית, האדם צווה להימנע מלאכול חיות, ולאכול מזונות מן הצומח גרידא. סיבה נוספת לכך שהם דוגלים בתזונה טבעונית היא שהם מאמינים בלב שלם שהיא מהווה את האפשרות הבריאותית הטובה ביותר עבור כל מי שרוצים לחיות טוב ולהאריך ימים. מי אנחנו שנתווכח?
יתרונות חשובים של הסייטן מבחינה בריאותית וקולינארית
לסייטן גולמי מספר יתרונות בריאותיים וקולינאריים שהופכים אותו לפופולארי מאוד ברחבי העולם, ובפרט בקרב צמחונים וטבעונים. הסייטן:
- מכיל מינרלים הכרחיים רבים – סלניום, ברזל, סידן וזרחן
- מכיל אחוז גבוה של חלבון – 25%
- אינו מכיל כולסטרול
- אחוז שומן נמוך – רק כ-1.85%
- מכיל מעט נתרן
- מהווה תחליף טוב לאנשים שיש להם אלרגיה לסויה ומוצריה
- מהווה תחליף נפלא לבשר בשל מרקמו וטעמו המזכירים בשר
- הוא נוח לעיבוד
- סופח טעמים בקלות וניתן לשדך לו אינספור טעמים שונים
- אינו זקוק לבישול רב
- המוצרים הם זולים ביחס לתחליפי בשר אחרים הקיימים בשוק
כיצד ניתן לשלב סייטן בתפריט?
סייטן הוא חומר גלם גמיש ונוח לעבודה ולבישול. הוא שומר על נפחו במהלך הבישול, סופח טעמים בקלות וניתן לשדך לו טעמים רבים – תבלינים, ירקות, רטבים – וכו'. הנה מספר דוגמאות למה שתוכלו לעשות איתו במטבח:
- להקפיץ במחבת ביחד עם רטבים וירקות – בנוסח אסיאתי או בכל נוסח שמתחשק לכם
- להשרות אותו במרינדה עשירה בטעמים ולבשל במחבת, בתנור או על הגריל
- להוסיף לו טעמים, להקפיץ אותו, ולשלב אותו בסלטים
- לצפות אותו בפירורי לחם ולטגן בשמן עמוק
- להוסיף אותו למגוון תבשילים בעלי טעם עמוק
- להקפיץ אותו ולהוסיף אותו למנת אורז
- לטחון אותו ולהשתמש בו בתור תחליף לבשר טחון
מי לא יכולים לאכול סייטן?
יש לזכור שסייטן עשוי רק מגלוטן ומים, ולכן אנשים עם אלרגיה או רגישות לחיטה ולגלוטן, לרבות כמובן אנשים עם מחלת הצליאק, צריכים להימנע כליל מלצרוך אותו, ולבחור במקומו בתחליפי בשר העשויים ממרכיב אחר. בנוסף, חשוב לקרוא את האריזה, מכיוון שמוצרים מסוימים עשויים להכיל רמות גבוהות של מלח. אמנם בחומר הגלם עצמו יש מעט מלח, אך חלק מהיצרנים מוסיפים לו כמות נדיבה של נתרן.