בשר מתורבת מול בשר טבעוני. חברות ומדענים עמלים על פיתוחים בתחום תחליפי הבשר. איך האפשרויות נבדלות ודומות אחת לשנייה – ומה טומן בחובו העתיד?
בשר מתורבת מול בשר טבעוני. חברות ומדענים עמלים על פיתוחים בתחום תחליפי הבשר. איך האפשרויות נבדלות ודומות אחת לשנייה – ומה טומן בחובו העתיד?
בשל סיבות רבות – אתיות, אקולוגיות ובריאותיות, אנשים רבים נמנעים מצריכה של מזון מן החי. איפה שיש ביקוש, יש היצע, ולכן חברות רבות משקיעות ימים כלילות בפיתוח ובשיווק מוצרים שיהוו תחליפים טובים לבשר, הן מבחינת טעם והן מבחינת ערכים תזונתיים. כיום קיימים תחליפי בשר טבעוניים רבים, אותם ניתן למצוא בקלות בחנויות ובסופרמרקטים. בנוסף לכך, חברות ומדענים עמלים על פיתוח בשר מתורבת – בשר שגדל במעבדה. איך 2 האפשרויות נבדלות האחת מהשנייה מבחינת יתרונות וחסרונות, איך הן דומות – ומה טומן בחובו העתיד?
מהו תחליף בשר טבעוני?
כבר שנים רבות שהשוק המקומי והבינלאומי מלאים בתחליפי בשר טבעוניים לחלוטין. כיום ניתן למצוא נקניקיות, בורגרים, שניצלים ובשר טחון – שעשויים מרכיבים מהצומח, ובפרט מחלבון מהצומח, כמו סויה וסייטן, ובנוסף גם מפטריות, קינואה, סלק, אפונה, עדשים וקוקוס. תחליפי הבשר הללו מפותחים במטרה להעניק לצמחונים ולטבעונים אפשרות ליהנות ממוצרים שמזכירים בשר מבחינת טעם ומרקם – רק מבלי לגרום נזק לבעלי החיים או לסביבה.
תחליף בשר טבעוני – יתרונות
לתחליפי בשר טבעוניים יתרונות ייחודיים משלהם:
תחליף בשר טבעוני – חסרונות
לתחליפי בשר טבעוניים יש גם מספר חסרונות:
מהו בשר מתורבת?
בשר מתורבת או בשר סינתטי הוא בשר אשר מיוצר בתרבית תאים במעבדה ומבוסס על גידול רקמות תאים בתנאים מבוקרים. בניגוד לתחליף בשר טבעוני, הוא מכיל תאים שמקורם בבעלי חיים. המדענים לוקחים חומרי בנייה של שרירים ואיברים ומתחילים בתהליך יצירת הבשר המתורבת. התאים מונחים בצלחות פטרי, בתוספת חומצות אמינו ופחמימות, על מנת לעזור לתאי השריר לגדול ולהתרבות. לאחר שהתפתחו מספיק סיבי שריר, התוצאה היא בשר שדומה לבשר טחון.
בשר
מתורבת – יתרונות
לבשר מתורבת מספר יתרונות חשובים:
בשר
מתורבת – חסרונות
לבשר מתורבת יש גם מספר חסרונות בשלב זה:
תחליפי
בשר טבעוניים ובשר מתורבת – יתרונות משותפים
תחליפי בשר ובשר מתורבת חולקים יתרונות משותפים וברורים, שמלכתחילה עודדו את התפתחותם, יצירתם והגייתם:
עד להודעה חדשה, האפשרות היחידה מבחינת צמחונים וטבעונים בישראל ובעולם היא בכל מקרה לצרוך תחליפי בשר טבעוניים. יש כיום אפשרויות מעולות, מזינות ובריאות, שמזכירות במידה רבה את הבשר המקורי, ומספקות לגוף ערכים תזונתיים גבוהים – כולל חלבונים. תחליפי הבשר משתפרים עם השנים ומזכירים יותר ויותר את הבשר הרגיל.
בשר מתורבת עדיין נמצא בחיתוליו, וייקח זמן עד שחברות ומדענים יוכלו לייצר אותו בעלות נמוכה דיה ובכמות גדולה. בהחלט יכול להיות שזאת תעשיית העתיד, אבל היא עדיין לא תעשיית ההווה מבחינה מסחרית, כך שלצמחונים ולטבעונים אין באמת אפשרות להסתמך עליה בעתיד הקרוב. מתי זה כן צפוי לקרות? בעוד מספר שנים בודדות.