תזונה טבעונאית, תזונה טבעונית המבוססת על אוכל נא בלבד, מבוססת על ההנחה שהתזונה הטבעית והבריאה לאדם היא תזונה צמחית גולמית – פירות וירקות לא מעובדים או מבושלים.
מי אוכל רק תזונה צמחית חיה בלבד, והאם זה צעד בריא או לא כל כך?
אם תזונה טבעונית מבוססת על ההנחה שהאדם לא נועד לאכול מוצרים מן החי ויכול לשגשג יותר כאשר הוא ניזון על בסיס תזונה צמחית, "טבעונאות" הולכת צעד אחד נוסף עם דרך החשיבה הזאת. תזונה טבעונאית, תזונה טבעונית המבוססת על אוכל נא בלבד, מבוססת על ההנחה שהתזונה הטבעית והבריאה לאדם היא תזונה צמחית גולמית – פירות וירקות לא מעובדים או מבושלים.
הנחה זו מבוססת למעשה על עובדות, שכן עיבוד מזון באמצעות חום גבוה, כלומר בישול, משנה את הרכב הפרי או הירק, ולעיתים קרובות חומרי ההזנה שבהם נפגמים ומאבדים מכוחם. התומכים טוענים שבישול מוחק את רוב הוויטמינים במזון וכמעט את כל אבות המזון הצמחיים המחזקים את מערכת החיסון – פירות וירקות נעים מכילים יותר אנטי-אוקסידנטים, מינרלים, חומצות וויטמינים חיוניים.
לפי המסורת המערבית, תזונה טבעונאית נחקרה לראשונה בסוף המאה ה-19, כאשר מקסימיליאן ביכר-בנר, רופא, גילה שהוא יכול לרפא את הצהבת שלו על ידי אכילת תפוחים חיים. כך החלה סדרת ניסויים שבדקה את ההשפעות של מזון גולמי על בריאות האדם, והתזונה המשיכה להתפתח.
מה אוכלים בתזונה טבעונאית?
בעוד שישנן וריאציות רבות של דיאטה טבעונאית כיום, היא כוללת בדרך כלל מזון שלא מבושל, מעובד, עבר מיקרוגל, הקרנה, הנדסה גנטית או נחשף לחומרי הדברה או קוטלי עשבים. כ-75% עד 80% ממה שאוכלים מדי יום יהיו מזונות מהצומח שמעולם לא חומם מעל 40 מעלות.
מי שנהנים מתזונה טבעונאית צורכים לצד פירות וירקות גם אגוזים וזרעים, פירות יבשים שיובשו באופן טבעי, שייקים מפירות ועלים, דגנים מסוימים שעברו הנבטה וייבוש כמו כוסמת ירוקה, ירקות מיובשים במייבש מזון ייעודי ועוד. הדבקים בתזונה הזאת יכולים בהחלט ליהנות גם מקינוחים ומנות מורכבות יותר, אך הם יצטרכו לרכוש מוצרים ייעודיים שלא עברו עיבוד כמו מוצרי קקאו נע.
רוב העוקבים אחר תזונה זו צורכים רק מחצית מהקלוריות שהם היו אוכלים בדיאטה מבושלת – מה שלא נחשב כחיובי לפי חלק מהעוסקים בתזונה.
אבל האם טבעונאות בריאה לנו?
טבעונאות נקראת לפעמים גם תזונה טבעית, מאחר שמי שעוקבים אחריה ניזונים ממה שהטבע נתן ושהגוף האנושי נהנה ונמשך אליו באופן טבעי. אחד היתרונות המובהקים בדיאטה הזאת היא ההימנעות ממזונות "רעים" לגוף כמו מזון תעשייתי שמכיל כימיקלים רעילים, מקמח לבן, סוכר מעובד, כמויות גבוהות של סוכר ומלחים במאכלים ומשקאות תעשייתיים ועוד רעות חולות שבאמת לא בריא לנו לאכול או לשתות. מי שבאמת עוקב אחר תזונה זו נמנע בד"כ גם מקפה ואלכוהול.
רק הימנעות זו, שמשמעה עבור רבים היא ניקוי הגוף מחומרים מעובדים, מתועשים ומרוכזים במיוחד, הופכת את התזונה הטבעונאית לבריאה במיוחד. מעבר לכך, טבעונאים רבים יטענו בפניכם שעם המעבר לתזונה כזו הם הפכו לערניים וחיוניים ובריאים יותר, וכי הם נפטרו מבעיות בריאות "קלות" שהם סבלו מהן, כמו עצירויות, כאבי ראש, ליחה ועוד.
אכילת הרבה תוצרת טרייה וגולמית פירושה שתקבל הרבה ויטמינים ומינרלים, פיטו-כימיקלים, תרכובות צמחיות שעשויות להילחם בסרטן ובמחלות אחרות, וכן סיבים, המשפרים את העיכול.
אנשים מדווחים שעור הפנים שלהם נקי יותר, וכי פגמים חיצוניים כמו ורידים בולטים על גבי העור נעלמו להם אחרי ימים ספורים עד שבוע של אכילת תזונה טבעונאית.
התשובה הקצרה היא שכן, תזונה טבעונאית היא בהחלט בריאה. לפי גישות מזרחיות, ובעיקר לפי רפואת האיורוודה, תזונה זו נכונה מאוד לחלק מבני האדם ולאחרים פחות. רבים טוענים כי תזונה טבעונאית קשה יותר ליישום ודורשת המון כוח רצון והתמדה ביחס לדיאטות אחרות. התזונה הטבעונאית נגישה פחות מתזונה טבעונית רגילה, היא נהנית מפחות יחסי ציבור ולכן לא בכל מסעדה יהיה לכם מה לאכול. גם המוצרים בסופר אינם מוכוונים לתזונה מסוג זה. מי שידבוק בתזונה זו יאלץ להכין הרבה מזון בביתו ולקנות כמות גדולה מאוד של ירקות ופירות בכל שבוע.
לסיכום
לטבעונאות יצא שם של תזונה קשה שמיועדת רק למתי מעט שיכולים לדבוק בה, ויש בכך גם הרבה אמת. לתזונה על בסיס צמחי – נע יש ערך גם אם נוקטים בה לתקופה קצרה, והיא מהווה למעשה ניקוי של הגוף מרעלים. אם אתם בריאים בדרך כלל ומכירים את הגוף שלכם ומרגישם שמתאים לכם להתנסות בתזונה זו, ישנם מגוון מדריכים ותפריטים ברשת. לחלופין אפשר להתייעץ עם תזונאי שיתאים לכן תפרטי.
הנוקטים בתזונה טבעונאית נוהגים ליהנות משייקים בריאים על בסיס צמחי, שמהווים למעשה מעין ארוחה עשירה מאוד בערכים תזונתיים.