לא מעט אנשים רואים טבעוניים כמיליטנטים, משוגעים, אגרסיביים ועצבניים, יורופסקי בהתנהגותו ובהתבטאויותיו מהווה קריקטורה של הסטריאוטיפ הטבעוני.
גארי יורופסקי צמחוני משנת 1995 וטבעוני משנת 1996, ומאז הוא פועל בקדחתנות למען זכויות בעלי החיים. עוד לפני שהטבעונות פרצה לעולם – יורופסקי היה שם. כבר בשנת 1997 הוא פרץ לחוות פרוות ושחרר ממנה כ-1,500 חורפנים. הוא נעצר לאורך חייו עשרות פעמים. הוא הקים אגודה, עבד ב-PETA, והשפיע על אנשים רבים מספור לעבור לאורח חיים טבעוני. למרות התרומה הגדולה שלו לתנועה כולה, אין ספק שמדובר בדמות מורכבת ומעוררת-מחלוקת במידה רבה.
מעורר אנטיגוניזם ומרחיק אנשים מטבעונות
אפשר להתחיל בציטוטים נבחרים של יורופסקי, ציטוטים מפורסמים, שעוררו הדים משמעותיים ברחבי העולם, ומציגים את הצד האפל שלו:
- "אני גאה בתמיכתי באלימות, כי לרשעים לא מגיע דבר זולת רשע בחזרה. רק אדם טיפש, שמוטרד מעניינים פוליטיים, יתמוך בפציפיזם".
- "כל אישה שעוטה לגופה פרווה צריכה לעבור אונס כה אכזרי כך שהיא תצולק לעד. כל גבר שעוטה פרווה צריך לסבול אונס אנאלי כה נורא עד שישפכו המעיים שלו".
- "עמוק בפנים, אני באמת מקווה שכל פעולה של דיכוי, עינוי ורצח יחזרו למי שביצע אותה פי עשר. אני מקווה שאבות בטעות ירו בביניהם כשהם יוצאים למסע ציד, ושקרניבורים יסבלו מהתקפי לב שיהרגו אותם באיטיות".
אלו ציטוטים קשים מאוד, שמעוררים אנטיגוניזם רב ומרחיקים אנשים רבים מתמיכה בטבעונות וממעבר לאורח חיים טבעוני. ציטוטים שמוציאים שם רע לטבעונות. ברגע שזה לגיטימי לתמוך באלימות, כל אחד יכול לבחור להיות אלים או לעודד אלימות כי הוא חושב שהוא צודק. יתרה מכך, אחת המטרות המרכזיות של התנועה הטבעונית היא לפעול למען בריאותם ורווחתם של בעלי החיים, למען חיים, למען הגנה – שהם ההפך המוחלט מאלימות.
מחזק סטריאוטיפים שליליים
לא מעט אנשים רואים טבעוניים כמיליטנטים, משוגעים, אגרסיביים ועצבניים, והם לא אוהבים כלל וכלל את הדמות הזאת. אמנם מרבית הטבעונים הם כלל לא כאלו, ורק רוצים לחיות את חייהם מבלי לפגוע בבעלי חיים או בסביבה, אך עדיין קשה להיפטר מסטיגמה שנדבקה. יורופסקי בהתנהגותו ובאופן ההתבטאות שלו מהווה קריקטורה של הסטריאוטיפ הטבעוני. אנשים רציונאליים ומאוזנים רבים, שכן ניתן להגיע אליהם ולשכנע אותם לעבור לטבעונות, לרוב לא מגיבים טוב להתנהגות שכזאת, ויורופסקי רק גורם להם לקחת כמה צעדים אחורה.
ריצוי עונש מאסר
יורופסקי נידון לשישה חודשי מאסר בפועל בבית כלא בקנדה לאחר שפרץ לחווה במדינה ושחרר ממנה כ-1,500 חורפנים. הוא נעצר עשרות פעמים בחייו מסיבות שונות, כמו הפרת סדר ואיומים, ונחשב לפרסונה נון גרטה, אישיות בלתי רצויה, בקנדה ובבריטניה. גם אם המטרה הכללית שלו היא טובה, עבור יורופסקי המטרה מקדשת את האמצעים, ולכן הוא לא בוחל בשום אמצעי בדרך להשגת המטרה שלו. זוהי התנהגות שכדאי לדעת לבקר, גם אם מסכימים עם מטרת-העל שלו ועם דברים רבים שהוא אומר.
לתת לתוכן לדבר – בלי לצעוק, לאיים ולקלל
ישנו תוכן רב ברשת, תוכן ויזואלי מאוד, שמציג את המציאות הקשה של המשחטות והחוות, שמציג את האמת הקשה של תעשיית הבשר, הביצים והחלב, והוא גרם לאנשים רבים לעבור לטבעונות – וימשיך לעשות זאת. הוא עושה עבודה טובה יותר מאשר צעקות, קללות ואיחולים קשים מנשוא. זהו תוכן אובייקטיבי, שמוגש כמו שהוא, ללא התערבות וללא פרשנות, מה שנקרא "לא נגענו" – והאפקט שלו גדול מאוד. דרך הפעולה הטובה ביותר להשפיע על אנשים לעבור לטבעונות היא להשתמש בתוכן הנוראי הזה מבלי לעודד ולחזק סטריאוטיפיים שליליים או לעורר אנטיגוניזם.
אלימות מילולית או אלימות פיסית הן לא הפתרון – הן הבעיה. הפתרון הוא להציג לאנשים את המידע המדויק ביותר ולתת לו לחלחל לתוכם. כאשר פועלים באופן הסברתי, יש לעשות זאת באופן יצירתי ולא אלים. אנשים רבים כלל לא מודעים למצב, ואחרים כן מודעים אך עדיין לא עשו את השינוי, בין היתר כי זה לוקח זמן.
מרוב אמירות קשות לא רואים את היער
בשורה התחתונה, יורופסקי אומר הרבה דברים נכונים והגיוניים, והמטרה הכללית שלו אכן טובה ומקודשת, אך חלק מהאמירות הקשות, המוקצנות והאיומות שלו רק מסיחות את הדעת מהדברים החשובים והנכונים שהוא אומר – ומהתעסקות בבעיה עצמה. במקום להתעסק באמירות קשות, מומלץ לפתור את הבעיה הקשה שקיימת בשטח. התקשורת ואנשים רבים מתייחסים רק לאמירות הקשות שלו ובוחרים להתעלם מהמסרים החשובים, וכך המטרה מתפספסת לחלוטין.