סופר-פוד או מזון-על הוא מזון שהערכים התזונתיים שלו גבוהים במיוחד והתרומה הבריאותית שלו יוצאת דופן. לרשימת המזונות שחייבים להכיר, לחצו כאן>>
סופר-פוד או מזון על הוא מזון שהערכים התזונתיים שלו גבוהים במיוחד והתרומה הבריאותית שלו יוצאת דופן. אין קריטריונים ספציפיים להגדרה של מהו סופר פוד, אך בהחלט ניתן להצביע על מזונות שעשירים גם בטעם וגם בבריאות, ולהשתדל לכלול אותם בתפריט התזונה הטבעונית. כדאי לדגול בתזונה בהתאמה אישית ולבדוק אילו מזונות לא רק טעימים לכם, אלא גם טובים לגוף שלכם ויכולים להועיל לכם מבחינה בריאותית יותר מאשר אחרים.
1. עלים ירוקים
עלים ירוקים כמו קייל ותרד מהווים מקור מצוין לחומצה פולית, אבץ, סידן, ברזל, מגנזיום, ויטמין C וסיבים תזונתיים. הם מכילים גם קרוטנואידים, שהם רכיבים נוגדי-דלקתיות. צריכה של סופר פוד זה מובילה לירידה ניכרת בסיכוי לסבול ממחלות מטבוליות וכרוניות כמו מחלות לב, סרטן וסוכרת. ניתן להשתמש בהם בקלות במיצים, סלטים, מרקים ומוקפצים.
2. פירות יער
פירות יער כמו בין היתר גם תותים, חמוציות ואוכמניות מכילים כמות גבוהה של מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים ונוגדי-חימצון. מחקרים מצביעים על כך שהם יכולים להוריד את הסיכוי לחלות במחלות לב, סרטן ומחלות דלקתיות אחרות. בנוסף, פירות יער נמצאו יעילים בטיפול במחלות של מערכת העיכול. ניתן להשתמש בהם בקלות בארוחות בוקר, קינוחים, סלטים ומיצים.
3. שום
שום מספק לנו כמות גבוהה של מגנזיום, ויטמין C, ויטמין B6, סלניום וסיבים תזונתיים. הטעם שלו משבח מתכונים רבים, אך יש לו גם יתרונות בריאותיים חשובים. ביכולתו להוריד את רמת הכולסטרול ולחץ הדם, לתמוך בפעילות המערכת החיסונית ולעזור במניעת סרטן. ניתן להוסיף אותו כמקור נפלא לטעם עשיר בתבשילים, מוקפצים, אנטי-פסטי, מנות צלויות ומרקים.
4. ג'ינג'ר
ג'ינג'ר או זנגביל בעברית הוא שורש של צמח הנפוץ בדרום-מזרח אסיה. הוא מכיל נוגדי-חימצון, ויטמין C, ברזל, מגנזיום, סידן, ויטמין B6 וסיבים תזונתיים. הוא נחשב כיעיל בטיפול בבחילה, בשיכוך כאבים כרוניים, בטיפול בכבד שומני, בהפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב, דמנציה ומספר סוגים של סרטן. קל ופשוט להוסיף אותו למרקים, רטבים, תה ומוקפצים.
5. כורכום
קרוב משפחה של הג'ינג'ר ומקורו בהודו. לתבלין זה טעם חזק ויתרונות בריאותיים חזקים לא פחות. הוא מכיל גם ויטמין C, אשלגן, ברזל, מגנזיום וסידן, נחשב לנוגד חימצון ונוגד דלקתיות ומהווה מושא למחקר מדעי מתמשך. עד כה נמצא שהוא יעיל בטיפול ובמניעת מחלות כרוניות כמו סרטן, סוכר ומחלות לב, ועשוי לעזור גם בשיכוך כאבים ובהחלמה מפציעות. כורכום מהווה תבלין מעולה לתיבול תבשילים ומרקים.
6. אבוקדו
אבוקדו הוא פרי עשיר בטעם ובערכים תזונתיים, כמו גם ויטמינים, סיבים תזונתיים, מינרלים ושומנים טבעיים ובריאים. הוא מכיל יותר אשלגן מאשר בננה, שמפורסמת ברמת האשלגן שלה. הוא מקושר להורדה של כולסטרול ושל רמת הדלקתיות בגוף, לניקוי הכבד, והפחתה בסיכוי לחלות במחלות לב, סוכרת, התסמונת המטבולית וסוגים מסוימים של סרטן. האבוקדו טעים כמו שהוא, וכדאי להוסיף לו שמן זית ולימון ולהשתמש בו גם בסלטים, ממרחים וכריכים.
7. זרעי צ'יה
זרעים נפלאים המכילים כמות גבוהה מאוד של חומצות שומן מסוג אומגה 3. הם מהווים מקור טוב לחלבון, ובפרט עבור צמחונים וטבעונים. הם יכולים לספק לגוף שלנו נוגדי-חימצון, סידן, מגנזיום, זרחן, אבץ, ויטמין B3, אשלגן, ויטמין B1 ו-ויטמין B2. זרעי צ'יה תורמים במידה רבה לבריאות ולתחושת השובע שלנו. ניתן להשתמש בהם במיצים, רטבים לסלט, מאפים, גרנולה, פודינג וריבות.
8. ספירולינה
ספירולינה היא אצה עם תכולת חלבון אדירה – כ-65%. היא מכילה בנוסף גם חומצה פולית, ויטמין A, ויטמין K, ויטמין E, ויטמין B1, ויטמין B2, ויטמין B3, ויטמין C, ברזל, מגנזיום, אשלגן, סידן, אבץ וזרחן. כמו אצות נוספות, היא מכילה נוגדי חימצון שקשה למצוא על היבשה. היא משפרת את קצב חילוף החומרים, מעלה את רמת ההמוגלובין בדם, מגנה מפני מחלת הסרטן ותורמת לפעילות המערכת החיסונית. ספירולינה ניתן לצרוך כאבקה מעורבבת בתוך כוס עם מים או מיץ.
9. עדשים
עדשים בצבעים שונים מכילות כמות גבוהה של חלבון, ולכן מתאימות מאוד ואכן פופולאריות מאוד בקרב צמחונים וטבעונים. הן מכילות גם ויטמין B1, חומצה פולית, ברזל, מגנזיום, אשלגן, זרחן, ויטמין B5, ו-ויטמין K. עדשים עוזרות לנו לשמור על שובע לאורך זמן, לווסת את רמת הכולסטרול בדם, הן בעלות אינדקס גליקמי נמוך והסיבים התזונתיים שבהן תורמים לתקינות פעילות מערכת העיכול. ניתן להשתמש בהן בתוך מרקים, סלטים, תבשילים, כמילוי לירקות וכמרכיב בתוך קציצות.
10. שמן קוקוס
שמן קוקוס מכיל חומצות שומן בריאות והכרחיות לגוף, שמעלות את רמת הכולסטרול הטוב בדם ועוזרות לגוף לספוג ויטמינים מסיסי-שומן כמו ויטמין E ו-ויטמין D. השמן מעודד שריפת שומן עודף, תורם לבריאות הלב, בלוטת התריס והמערכת החיסונית ועוזר בויסות תחושת הרעב. בנוסף לכך, הוא עשוי לשפר את התפקוד המוחי, ובפרט בקרב אנשים המתמודדים עם דמנציה. ניתן להשתמש בו כתחליף לחמאה וכשמן להקפצה ולאפייה, ולהוסיף אותו לתה ולקפה.